Tutkimussuunnitelmaa laadittaessa on tunnistettava kuntotutkimuksen lähtökohdat, eli onko kyseessä esimerkiksi äkillinen vesivahinko, laaja-alainen sisäilmaongelmaepäily vai tarve selvittää rakennuksen kunto suunnitteilla olevaa peruskorjausta varten.
Tutkimusmenetelmät valitaan kuntotutkimuksen lähtökohtien perusteella. Sisäilman epäpuhtauksien, fysikaalisten olosuhteiden sekä materiaalien emissioiden ja haitta-aineiden tutkimisessa käytettävien menetelmien on oltava yleisesti hyväksyttyjä, ja niiden tuloksille on oltava ohje- ja viitearvot.
Tutkimusmenetelmät voidaan jakaa rakenne- ja kosteusteknisiin tutkimuksiin, rakennusosien tiiviyden ja epäpuhtauksien kulkeutumisen tutkimiseen, sisäilman olosuhteiden ja sen sisältämien epäpuhtauksien mittaamiseen, kemiallisten epäpuhtauksien tutkimiseen sekä ilmanvaihtojärjestelmän tarkastukseen.
Tutkimussuunnitelman laatimiseen tarvittava työaika vaihtelee kohteen laajuuden ja tutkimuksen lähtökohdan mukaan: Pienissä, tiettyyn tilaan rajatuissa toimeksiannoissa työaika on tyypillisesti 1 - 2 työpäivää ja keskikokoisessa julkisessa palvelurakennuksessa 3 - 5 työpäivää. Sen sijaan suurissa, useissa vaiheissa peruskorjatuissa ja/tai laajennetuissa rakennuksissa aikaa voi kulua huomattavasti enemmän.
Tutkimussuunnitelmaan on sisällyttävä vähintään seuraavat tiedot:
- Yleistiedot
- tilaajan ja tutkijan yhteystiedot
- tutkimuksen tavoite
- käytettävissä ollut lähtötietoaineisto
- kohteen rakenteiden, taloteknisten järjestelmien ja korjaushistorian yleiskuvaus
- Tutkimuksen sisältö
- käytettävät tutkimusmenetelmät (aistinvaraiset katselmukset, sisäilmasta otettavat näytteet, jatkuvatoimiset seurantamittaukset, materiaaleista otettavat näytteet ja rakenneavaukset sekä ilmanvaihtoon liittyvät selvitykset)
- mittausten ja näytteiden alustavat määrät sekä mittaus- ja näytteenottokohtien sijainti (mielellään esitettyinä pohjapiirustuksissa)
- arvio mahdollisista tutkimusten aikana paljastuvista lisätutkimustarpeista
- Tutkimustulosten raportointi ja esittely
- kosteus- ja sisäilmateknisten sekä ilmanvaihdon tutkimusten tulokset raportoidaan yhdessä tutkimusselostuksessa (Rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus -oppaan mukaan)
- yleensä tulokset esitellään erikseen tilaajalle ja käyttäjille.