Kehittämishankkeen tavoitteena oli tuottaa Satakunnan koulutuskuntayhtymän (Sataedu) käyttöön sisäilman ja kosteuden hallinnan opas. Koulutuskuntayhtymän hallinnassa on noin 70 000 m2 toimitiloja. Nämä kiinteistöt ovat osin erittäin vanhoja ja toimitiloissa on havaittu sekä kosteusvaurioita että terveyteen liittyviä oireiluita. Sisäilman ja kosteudenhallinnan oppaalle oli siis selkeä tarve.
Materiaalin koostamisen ja tuottamisen taustaselvityksissä kartoitettiin kosteus- ja homevaurioista tehdyt viimeisimmät tutkimukset ja selvitykset. Tietoa kosteus- ja homevaurioista on melkoisen paljon, mutta sen jakaantuminen selkeästi lääketieteelliseen, taloudelliseen ja rakennustekniseen osaan vaikeuttaa olemassa olevan tiedon yhdistämistä selkeäksi kokonaisuudeksi, jossa lopputuloksena saataisiin tiivistetty tieto terveitä rakennuksia varten.
Kosteusvauroiden yhteydestä tiettyihin terveyshaittoihin vallitsee selkeä konsensus. Kuitenkin vielä on epäselvää, mitkä toimintamekanismit suhteessa kosteusvauriossa esiintyviin mikrobeihin ja niiden aineenvaihduntatuotteisiin saavat aikaan oireilua ja sairastumisia. Tämän syy-seuraussuhteen selvittäminen onkin yksi tärkeimpiä kosteusvaurioihin liittyviä kysymyksiä.
Sekä uudisrakentamisessa että korjausrakentamisessa tehdyt virheet on pääosin tiedostettu ja varsinkin korjaustapaohjeita on hyvin saatavilla. Näiden ohjeiden vieminen kenttätason toimintaan ja suunnitteluun on kuitenkin kangerrellut. Kun pelkästään kosteusvauroiden terveyshaittojen piirissä on vajaa miljoona ihmistä ja terveyskustannukset ovat 0,5 – 1,0 mrd. on ensiarvoisen tärkeää levittää tietoa kosteusvauroista ja niiden ehkäisemisestä sekä korjauksesta.
Tämän opinnäytetyön tuloksena tuotettu opas on ensimmäinen laatuaan Sataedussa ja tämä versio tulee käytössä luonnollisesti muokkautumaan ja kehittymään riittävien käyttökokemuksien myötä.