Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tuoda esiin maanvaraisten alapohjien vaurio-mekanismeja. Tutkimuksessa kootaan 1950-luvulta nykyhetkeen esiintyviä maanva-raisten alapohjien vaurioita pientaloissa. Työssä tutkitaan myös alapohjarakenteiden kosteuden lähteitä. Tutkimusmetodina käytettiin kirjallisuuskatsausta sekä Suomen rakentamista sääteleviä lakeja, määräyksiä ja ohjeita. Lisäksi tehtiin haastatteluja tuo-maan mukaan kokemusta ja asiantuntijanäkemyksiä aiheesta.
Maanvaraisessa alapohjassa lattiarakenteet sijaitsevat kantavan maakerroksen päällä. Maanvarainen alapohja rakentuu alussorasta, lämmöneristeestä, betonilaatasta ja lat-tiarakenteista. Tavallisimmat perusratkaisut ovat reunapalkilla vahvistettu maanvarai-nen kantava laatta, perusmuuri ja maanvarainen alapohja. Kosteus aiheuttaa eniten ongelmia. Maanvarainen alapohja altistuu sisäisille ja ulkoisille kosteusrasituksille se-kä rakennekosteudelle. Olosuhteilla, rakenneratkaisuilla sekä materiaalivalinnoilla on merkittävä vaikutus rakenteiden pitkäikäisyyteen, kestävyyteen, terveellisyyteen ja turvallisuuteen.
Yhteenvetona voidaan todeta, että vaurioita aiheutuu monista eri syistä ja usein niiden yhteisvaikutuksesta. Yhteistä vaurioille on, että niitä on erittäin vaikea havaita, ennal-taehkäistä ja korjata sekä ne aiheuttavat ikäviä terveyshaittoja ja aina suuria kustan-nuksia. On siis tärkeää suhtautua vakavasti jo suunnitteluvaiheessa kosteusvaurioiden ennaltaehkäisyyn.