Kosteus- ja homeongelmien lisääntyminen suomalaisissa kiinteistöissä on herättänyt vilkasta keskustelua. Erityisesti kuntien omistamissa rakennuksissa homeongelmia on raportoitu runsaasti. Kuntien rakennuskannan ollessa suhteellisen iäkästä, on ylläpidon merkitys rakennusten vaurioiden ehkäisyssä erityisen suuressa roolissa.
Kriittisten laatutekijöiden toiminnan ymmärtäminen on tärkeää, jotta ylläpitoa voidaan suunnata oikeisiin kohtiin. Oikeanlainen kiinteistöjen ylläpitostrategia ennaltaehkäisee ongelmia ja säästää rahaa. Korjausvelkaa, joka on yksi suurimmista syistä rakennusten kosteus- ja homeongelmiin, tulisi systemaattisesti pyrkiä strategian avulla vähentämään. Korjausvelan kitkemiseksi myös elinkaarimallit ovat yksi varteenotettava vaihtoehto. Organisaatioiden vastuuhenkilöiden päätöksenteko ja ymmärrys kiinteistöstrategian merkityksestä on myös avainasemassa kiinteistökannan hallinnassa. Asiantuntijoiden osaamisen kehittäminen luo mahdollisuudet selvitä haasteista vastaisuudessa menestyksekkäämmin. Käyttäjien rooliakaan ei tule unohtaa.
Tutkimuksessa haastateltiin viiden Tampereen alueen kunnan kiinteistöjen hallinnasta vastaavia henkilöitä. Haastatteluista selvisi, että kunnilla on vielä pitkä matka oikeaoppiseen ylläpitoon, jotta ongelmilta voitaisiin tulevaisuudessa välttyä, mutta kehityssuunta on onneksi oikea. Ennaltaehkäisevän ylläpitostrategian puuttuminen kriittisten rakennusten kohdalla on suuri ongelma. Ongelmiin on kuitenkin herätty, ja kuntien kiinteistöjen korjausvelkaa on alettu systemaattisesti määrittää asioiden kuntoon laittamiseksi.
Kuntien tulisikin ymmärtää, että ennakoiva ylläpito, ja sen mukaiset toimet ovat ratkaisu, mikäli kosteus- ja homeongelmista ja korjausvelan lisääntymisestä halutaan eroon.